Te mięsne kuleczki robię jak klopsiki, ale jeden prosty patent zmienia wszystko. Są o niebo lepsze
Buletki to małe kulki z mielonego mięsa, często o wydłużonym kształcie. Podstawą francuskiego dania boulettes stanowią gatunki czerwone, rzadziej drobiowe. Do tradycyjnych składników dodałam jeden od siebie, dzięki czemu są jeszcze bardziej smakowite.
Jak zrobić buletki z wołowiny?
Wybieram na nie w miarę chude mielone mięso, które łączę z posiekaną cebulą i czosnkiem. Za wyborny smak kuleczek odpowiada też spora porcja tartego parmezanu i posiekana natka pietruszki. Dokładam ponadto tartą bułkę, a oprócz całego jajka wrzucam do masy także żółtko.
Buletki najczęściej smażę jak klopsiki na patelni albo piekę. Można również przyrządzić je jak pulpeciki, gotując w bulionie, na parze lub w sosie. Szczegóły podaję dalej.
Przepis: Buletki z wołowiny
Apetyczne kuleczki z czerwonego mięsa, idealne do obiadu i innych potraw
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g startego parmezanu
- 2 czubate łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj drobno cebulę i natkę pietruszki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wyrabianie masyDodaj do mięsa cebulę z natką i czosnkiem, a także ser, bułkę tartą, jajko i żółtko. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę. Uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w mące.
- SmażenieWrzucaj kulki partiami na gorący olej i smaż 6-8 minut, aż się przyrumienią.
Jak piec kulki mięsne, a jak gotować?
Buletki można przygotować w piekarniku, co jest najwygodniejszą opcją. Wykładam je na blachę przykrytą pergaminem, spryskuję oliwą i piekę w temperaturze 200 stopni przez 18-22 minuty. W połowie tego czasu obracam kulki, by równomiernie się przyrumieniły. Na samym końcu można przypiec je pod grillem. Są świetne do sałatek, wrapów, makaronu, potraw z ryżu czy kaszy.
Gdy natomiast chcę upiec klopsiki w zapiekance, dokładam surowe do innych składników dania, zalewam sosem (na przykład śmietanowym czy beszamelowym) i wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Jeśli chcę uzyskać najdelikatniejsze pulpeciki bez tłuszczu, nie obtaczam ich w mące, tylko gotuję w delikatnie wrzącym bulionie. Na liczbę kuleczek z przepisu wystarczy 1,5-2 litra wywaru z warzyw albo z kurczaka. Wkładam je łyżką na 10-12 minut, po czym wyjmuję cedzakiem. Takie buletki wychodzą miękkie i soczyste. Są świetnym gotowym dodatkiem do zup i sosów.
Mięsne kulki często też duszę w sosach. Obtoczone w mące podsmażam po 2-3 minuty na stronę na 1-2 łyżkach oleju, by tylko je zrumienić. Wlewam sos, na przykład pomidorowy czy cebulowy, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez 20-25 minut.